על פי הרפואה הסינית, שתרגול הצ'י גונג הוא חלק מעשי בה, לכל עונה בשנה מאפיינים משלה. גם למעבר בין העונות מאפיינים משלהם. התחלפות העונות מקיץ לסתו קשורה, על פי תפישה זו, לאלמנט האדמה השולט בקיץ המאוחר ובמעבר בין העונות.
האיברים השייכים לאלמנט האדמה הם הקיבה והטחול. ייחודם של איברים אלה הוא שהם חובצים, סובבים ומשנים את כל מה שאנחנו אוכלים, והופכים את אלה לחומרים מזינים המאפשרים גדילה וחיים. בתפישה זו, איברים אלה אחראים גם לעיכול ולשינוי של מה שאנחנו חושבים ומה שאנחנו חווים. כשהאיברים הללו חלשים, העיכול יהיה חלש, והמזון, כמו גם המחשבות, יכולים להוביל לתקיעות, לחוסר מוטיבציה ולאיבוד ריכוז.
אלמנט האדמה משקף גם את האדמה בכדור הארץ. כשאנחנו משקים את האדמה ונותנים לה מספיק אור שמש וזיבול, היא מצמיחה גידולים ומזונות בשפע, אלה מזינים אותנו ומניעים את הצמיחה שלנו. אבל כשחומרי הדברה, רעלים וחומרים מזיקים אחרים חודרים אל כדור הארץ, רעידות אדמה, שיטפונות, ושריפות משתלטות על פני כדור הארץ. דברים דומים קורים בקיבה ובטחול שלנו. אם נעמיס יותר מידי חומרים מזיקים על מערכת העיכול שלנו, גם אם שרירי הקיבה והחומצות בה חזקים, אנחנו נהפוך לאומללים.
המיינד נמצא בטחול. בטחול נמצאות גם המחשבות שלנו. למעשה, ברפואה סינית ובצ'י גונג, המיינד לא נמצא במוח אלא בטחול. בטחול נמצא Yi. Yiמשמעו מיינד, כוונה, או כל פעולה מנטלית אחרת כמו מיקוד, הבנה, ריכוז וזיכרון. מכאן שחשיבת יתר ודאגה יזיקו לפעילות הטחול, בעוד שמחשבה בהירה, תשומת לב ואמון, יעזרו לפעילותו. כדי שהטחול שלנו יתפקד באופן מיטבי, עלינו לאמן באופן פעיל את תשומת הלב שלנו, כך שנוכל לפגוש כל חוויה במעט הסחת דעת ומצוקה, וביותר פתיחות וקלות.
חיזוק האיברים בעונה התואמת להם
בעונה זו, של המעבר בין קיץ מאוחר לבין סתיו מוקדם, נתרגל תנועות הקשורות באלמנט האדמה, כאלה התומכות בפעילותם של הטחול ושל הקיבה. במפגש הקרוב שלנו נכלול תנועות מסוג זה.
בינתיים, ואולי גם לאחר מכן תרצו לתרגל עם הסרטון הרצ"ב. בקישור המצורף תרגול כזה, המתבצע על ידי Mimi Quo-Deemer, המדגימה באופן נעים וחביב תרגול מותאם:
באיחולים למעבר נכון אל הסתיו ואל כל מה שמחכה אחריו,
שלכם, עירית ואילן.
Comments